Biljne kapi čičoke
Cicoka (Helianthus tuberosus) – relativno poznata biljka u našim krajevima, čije pominjanje budi asocijacije vezane za sećernu bolest.
Tačno je da se preporučuje dijabetičarima I ljudima sa smanjenom tolerancijom na glukozu jer se inulin, sećer kojima su bogate krtole ove biljke hidrolizom pretvara u fruktozu, a ne u glukozu. Ali I drugi mogu imati koristi od uvođenja ovog ukusnog korena u ishranu.
Zbog male kalorijske vrednosti I bogatstva u mineralima( naročito kalijuma) i vitaminima, a praktično bez masti odlična je dijetalna hrana.
Ukusna je sveža( podseća na lešnik), pečena, pržena ili kuvana pa umućena u kačamak, narendana kao salata, ostavljena kao turšija.
Ipak, najveća korist od ove biljke je vezana za tzv.INULINSKI EFEKAT.
Naime , radi se o time da inulin kojim su bogate krtole čičoke potpomaže razvoju probiotskih bakterija u crevima, a one su direktno zaslužne za dobar imuni odgovor našeg organizma, nivelisanja preteranih reakcija preosetljivosti( alergija), smanjene resorpcije masti iz creva i dobru probavu.
Zašto biljne kapi Čičoke?
Određeni, ne baš zanemarljiv broj osoba, ima neprijatne propratne pojave posle konzumiranja čičoke.
Nadimanje praćeno bolnim grčevima, gasovi i glasno pretakanje u crevima nikako nisu prijatna pojava.
Uzimanjem kapi u malo vode na pola sata pre jela sve ove neprijatne pojave se ne pojavljuju, a korist je sledeća:
- odlično sredstvo protiv zatvora, prirodno bez neželjenih efekata i stvaranja tolerancije
- pomaže u regulisanju nivoa masnoće u krvi
- pomaže u tzv. čišćenju organizma i dijetama mršavljenja
- preporučuje se kao dodatak u terapiji oralnim hipoglikemicima
Brašno i rakija od čičoke su vrlo neobičnog i prijatnog ukusa.