Recepti sa šljivovim sirćetom
Kako napraviti ukusnu i zdravu fermentisanu salatu od četiri namirnice?
Šljivovo sirće, beli luk, ljute paprike, med.
Svaka od ovih namirnica ima svoje hranljive vrednosti, a sam proces vrenja obogaćuje sastav novim biološki vrednim materijama.
Alicin i kapsaicin iz belog luka i papričica, sa bogatstvom minerala iz meda i šljiva i velikom količinom probiotika koji se stvaraju fermentacijom po hranljivim vrednostima teško da imaju sa čim da se uporede.
O ukusu ne govorimo, jer mora da se proba.
Fermentisani beli luk sa ljutom paprikom
Sastojci:
- beli luk
- ljuta paprika
- med
- šljivovo sirće
- so
Priprema:
Oljuštiti beli luk
Iseći ljutu papriku na komade
Napuniti teglu blago pritiskajući, ali ne do vrha, jer je potrebno ostaviti prostora za kasniju fermentaciju.
Dodati pola kašičice soli. Ovo je bitno zbog ispravnog usmeravanja toka fermentacije.
Dodati zatim 3-4 kašike nepasterizovanog (“živog” ) sljivovog sirćeta.
Teglu ovlas zatvoriti poklopcem.
Ostaviti da stoji 2-3 nedelje tj. dok ne prestane vidljiva fermentacija.
Zatim može da se koristi.
U zavisnosti od sklonosti, staviti manje ili više ljutih paprika.
Stavljati u manje tegle zbog brze fermentacije.
Ostaviti negde i “zaboraviti” 1-2 teglice.
Nakon pola godine ili godinu dana ukus je teško opisati i rečju fenomenalno!
Tečnost se može koristiti umesto sirćeta za salate, kao preliv za meso ili dodati u supu ili čorbu.