Sirće od gloga, lekovitost uz dobar ukus
Zašto bi neko pravio sirće od gloga?
Sirće može da se napravi gotovo od svega podložnog alkoholno- sirćetnoj fermentaciji.
Smisao gotovog proizvoda je u tome što, ako izuzmemo razne vrste šećera iz voćne sirovine koji se procesom fermentacije pretvaraju u alkohol a zatim u sirćetnu kiselinu, uglavnom sve ostale komponente osnovne sirovine bitne za biološke, metaboličke, hranljive i farmakološke efekte ostaju nepromenjene.
U ovom procesu polifenolni deo, vitaminski, mineralni sa koloidno rastvorenim oligoelementima ostaje u obliku veoma pogodnom za resorpciju, a dolazi i do stvaranja raznih aromatičnih jedinjenja koja daju ukus pogodan za konzumiranje, pod uslovom da je fermentacija išla ispravnim tokom.
Količina kiseline u gotovom sirćetu konzervira proizvod i čuva komponente od razlaganja ili kvarenja u veoma dugom vremenskom periodu, neke praktično i trajno.
Eto razloga zašto bi neko napravio i SIRĆE OD GLOGA.
Pošto smo ranije pisali o sastavu ploda gloga, aktivnim principima delovanja, načinu i dužini upotrebe, indikacijama da pre nego nastavimo dalje o sirćetu od gloga navedemo i RAZLOGE ZA UPOTREBU oslanjajući se i na neka NOVIJA ISTRAŽIVANjA.
Mimo već poznatih indikacija za upotrebu preparata od gloga kao što su:
- normalizovanje krvnog pritiska bilo da je povišen ili snižen
- normalizovanje srčanog ritma
- bolja prokrvljenost srčanog mišića
- povećanje elastičnosti krvnih sudova
- smirujuće na centralni nervni sistem
Dosta novijih istraživanja preporučuje korišćenje ekstrakta gloga kao:
- prevenciju infarkata miokarda(vazodilatatorni efekat tanina i antioksidativni efekat proantocijana)
- tokom hemoterapije i zračne terapije malignih oboljenja plod gloga ima zaštitnu ulogu na zdrave ćelije organizma
- posle preležanog miokarditisa( trenutno aktuelno kao česta komplikacija Kovid 19 virusom), infarkta srca pomaže oporavku srčanog mišića
- značajno inhibira stvaranje tromboksana A2 i slepljivanje trombocita, smanjujući tako stvaranje ateromskih ploča i tromboze.
- takođe treba znati da utiče na razređivanje krvi tako što inhibira sintezu faktora H i povećava nivo Antitrombina III.
Jako zanimljivo istraživanje turskih autora( link i reference dajemo na kraju teksta) o pozitivnim efektima sirćeta gloga obavljeno je na četrdesetak pacijenata od kojih su svi imali preko 42 godine, povišene telesnu masu, krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi sa lošim odnosom frakcija holesterola.
Upotrebljavano je 20 ml. standardizovanog sirćeta gloginja , od lokalnog proizvođača, odležalog dve godine rastvorenog u 40 ml. vode odmah nakon obroka u trajanju od 4 nedelje.
Značajno je da su kod svih pacijenata gore navedeni fizički parametri nakon tog vremena imali poboljšanje u proseku od 10%.
Detalje ovog istraživanja možete videti na http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/9/2/