Riblje pljeskavice sa povrćem
objavljeno: 14/12/17
kategorija: gastronomija
Posno, ukusno, šareno
Ne volim oslić pržen u fritezi, taj neizostavni deo menija posnih slava, možda i zato što sam odrastao na ukusu rečne ribe, čuvene potočne pastrmke i klena iz Đetinje.
Sreća je imati dedu, još kad je dobar ribar I kulinar…
Ali postoji način da i oslić dobije izraženiji ukus ribe koji nije neprijatan, a da nije opet nadjačan začinima što je česta greška u spremanju ribe.
Nesto krupniji komadići povrća u pripremi ovih pljeskavica sjajno ističu ukus ribe koji nije promenjen gnječenjem, kao što bi se promenio mlevenjem.
Bez preterivanja sa začinima, ali aromatičnija salata.
Evo i sastojaka:
600 g oslića
4-5 jelovnih kašika povrća za belu čorbu( šargarepa, grašak, krompir, boranija)
kriška hleba
1 jelovna kašika prezle
1 jelovna kašika ulja
Biber, beli luk u prahu, so po ukusu
1 kašičica Aleve paprike I lista peršuna.
Skuvati oslić u slanoj vodi, tako da kad voda provri kuvati 5 minuta, ocediti i ostaviti ribu da se ohladi.
Povrće kuvati u slanoj vodi 2 minuta kad voda provri.
Ostraniti kosti i izmrviti ribu prstima, dodati obareno i ohladjeno povrće, hleb prethodno potopljen u vodu i oceđen, prezlu, ulje i začine.
Umesati smesu nauljenim rukama i napraviti pljeskavice. Ne gnječiti mnogo da bi se sačuvali ukusi.
Pržiti na dobro zagrejanom ulju sa obe strane.
PREDLOG ZA SALATU
Iseckati glavicu crnog luka, tri čena belog luka, malo praziluka, dodati mlevenu majkinu dušicu, jabukovo sirće, ulje, biozacin, kašičicu meda i dobro izmesati.
Probali sa hladno ceđenim sokom od jabuke, šargarepe i cvekle.
Iako je sok bio hladan, toplo preporučujemo.