Slatko-ljuti sos od šumskih jagoda
Radoznalost uklanja predrasude
Pre nekih 45 godina ukus divlje jagode mi je bio najlepši ukus celog detinjstva i mirnih, pomalo dosadnih letnjih raspusta.
Pre 35 godina jagode sa Centropromovim šlagom su bile apsolutni prolećni hit.
A danas, zaražen virusom globalizacije, u kulinarskom eksperimentu, nad svojom omiljenom jagodom učinim nešto sto bih pre par godina smatrao za zločin.
Zaljutim jagode! I doživim klasični nokaut ovog voćnog Majka Tajsona!
PREPORUČUJEM!
Za početak sa pečenim lososom i pastrmkom.
A kasnije…
U 2 dl vode 70 g sećera, kuvati dok ne uvri na pola. Dodati 100 g pomešanih divljih i pitomih jagoda( dobro izgnječenih) i kuvati na jakoj vatri do željene gustine. Zatim dodati kašičicu karija (biber, đumbir, koriander, kim, kardamom, kurkuma), 2 kašicice ljute tučane paprike i 50 ml jabukovog sirćeta sa matičnjakom.
Kuvati jos 3-4 minuta uz stalno mešanje.