Spelta, starinski ukus hleba
Ako ste nekad bili u vodenici dok se melje brašno, u buci koju stvara huk vode i trenje mlinskog kamenja sigurno ste prvo razmišljali da ne ostanete prašnjavi, sigurno niste razmišljali da li vam je iza ledja Sava Savanović, ali ste sigurno sve vreme osećali onaj lepi sladunjavi miris sveže mlevenog brašna.
E, pa kod speltinog brašna taj miris je jos izraženiji, slatkastiji, teži i više žitni.
Ekspanzijom gajenja pšenice ova, jedna od najstarijih i najviše gajenih žitarica u prethodnih 200 godina je maltene iskorenjena. Opstala je možda zahvaljujuci tome sto su njome hranjeni rasni trkački konji ( hm… zdrav kao konj…) i što su nemački seljaci tradicionalisti, stečom tvrdoglavi, sačuvali dosta starih sorti pa i speltu.
Zbog epidemije preosetljivosti na gluten( pekarski lepak) u zapadnjačkoj civilizaciji sklonoj svakojakim prevarama( žitarica ima u viršlama, kobasicama, paštetama, keksevima,ribljim prerđevinama, čokoladama, kafi i drugim nezamislivim mestima) setili smo se zaboravljene heljde, spelte, pirinča, kalmuta i dr.
Gluten u spelti je drugačiji molekul od pšenicnog, ječmenog i ovsenog glutena i u najvećem broju slučajeva ne smeta osobama alergičnim na gluten.
Spelta ima vise proteina, minerala i vitamina B grupe od pšenice, njena biljna vlakna su rastvorljiva u vodi pa se bolje iskorisćavaju.
Za pravljenje hleba od speltinog brašna ne treba vam dodavanje pšenicnog brašna.
POTREBNO
- 1/2 kg speltinog brašna
- Ravna kašičica soli
- 1/2 kasičice šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica suvog kvasca
- Vode po potrebi da testo bude mekše( da se ne lepi za ruke).
PRIPREMA
U mlakoj vodi rastopiti kvasac i sećer, a u drugu posudu staviti brašno, so i ulje.
U to izručiti nadošli kvasac. Po potrebi dodati brašna da se testo ne lepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadođe oko sat vremena pokriveno čistom krpom.
Nadošlo testo premesiti i staviti na pouljenu tepsiju. Sačekati 15 minuta da testo nadođe.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok hleb ne dobije tamno-žutu boju.
Izvaditi iz rerne i prekriti čistom krpom desetak minuta.
Izvaditi iz tepsije da ne ovlaži.
U ovom ukusu uz mlad kajmak ili med uživajte kao sto je uživao mali Karadjordje Petrović ili Stanoje Glavaš.