Jabukovo sirće – lek ili urbana legenda alternativne medicine
Jabukovo sirće je prvenstveno prehrambeni proizvod. Dobija se alkoholnim a zatim sirćetnim vrenjem jabuka. Od kvaliteta same sirovine zavisi i kvalitet gotovog proizvoda, a od brzine procesa fermentacije zavisi u dobroj meri ukus sirćeta.
Sporija fermentacija dalje bolji ukus i voćni buke sirćetu, pa kada se koristi kao začin daje salatama i čorbama odličan ukus.
Koristi se naravno i kao konzervans. U domaćinstvu u kombinaciji sa sodom bikarbonom je odlično ekološko i biorazgradljivo sredstvo za dezinfekciju i uklanjanje mrlja.
Šta je sa lekovitim svojstvima?
Ovde se ponovo vraćamo na sirovinu za dobijanje sirćeta. Zar treba diskutovati o vrednostima industrijski proizvedenog sirćeta od ostataka plantažnih jabuka posle proizvodnje sokova?
Najbolje i jedino vredno je sirće od divlje jabuke ili starijih autohtonih vrsta jabuke i samo ono ima sastav koji svi navode kao izuzetno bogat i zdrav.
Jabukovo sirće jeste biološki veoma vredan proizvod sa visokim sadržajem minerala, vlakana, polifenola, bioflavonoida tj. sa svim materijama koje sadrže i jabuke. Mimo toga, sadrži i sirćetnu jabučnu kiselinu, vitamin C, vitamine B grupe, biotin, tokoferol, veću količinu antocijana koju nazivaju antioksidansima.
Po veoma obimnim istraživanjima američkih i meksičkih autora zahvaljujući ovakvom sastavu, a najviše efektu raznih vrsta polifenola u plodu javuke, ovo voće ima pored hranljivih i antikancerogieni efekat.
Japanska i američna istraživanja navode efekat istih polifenola u smanjenu resopcije šećera iz probavnog trakta, kao pozitivan i lekovit efekat kod šećerne bolesti i doziraju sirće po dve jelovne kašike ujutru i uveče. Veći sadržaj vlakana ima uticaj na popravljanje varenja, i tzv. probiotski efekat koji popravlja imuni odgovor i smanjuje resorbovanje masti, pa je to verovatno mehanizam u smanjenju nivoa masnoća u krvi.
Sintetizujući ova istraživanja, očigledna je istina narodne poslovice da život na usta ulazi, jer se svi benefiti jabukovog sirćeta po naše zdravlje odvijaju u probavnom sistemu.
A šta je sa efektom “alkalizacije”?