Zlatarski čaj – Čajevi sa imenom
Sastav: Vranilova trava( Divlji origano), Majkina dušica, Nana, Matičnjak, Lavanda
U ovom čaju su mleveni najkvalitetniji delovi svake od biljaka (cvet i list).
Filter čajevi su imali zanimljiv “životni put”.
Zamišljeni kao lakši metod čuvanja i spremanja čaja, bez upotrebe cediljke, trunja, i za tačno doziranje suve droge vrlo brzo su postali vrlo popularni.
Vremenom su, kao i sve ostale životne namernice, prošli dva negativna trenda:
- smanjenjem kvaliteta sastava (mlevenjem stabljika, korišćenjem otprašenih delova biljke, u najboljem slučaju korišćenjem suve jabuke kao osnove itd.) omogućavana je veća zarada.
- korišćenjem veštačkih aromatizujućih dodataka dobili smo široku paletu čajeva vanile, jagode, šumskog voća, brusnice koje osim arome nemaju od dotične biljke ama baš ništa.
Prateći ove negativne trendove, sami proizvođači su učinili filter čajeve proizvodom u koji se više nema poverenja ( “kada ne vidim šta je unutra neću da ga pijem” ili ” u filter čaju je sav otpad koji im ostane”).
Nadamo se da ćemo samim ukusom ovog čaja bar donekle uspeti da vratimo poljuljano poverenje, jer kako kažu oni koji su ga probali: “E, ovo ima ukus na čaj!”
1 Comment
Ovaj čaj sam imao priliku da probam u hotelu Mona na Zlatiboru, čaj je fantazija 🙂